Rankar mina biobesök 2018

/ Nyårsinlägg 2018
 
Nu är det dags för den andra (av fyra: böcker (x), biobesök (x), filmer och tv-serier) topplistan inför det nya året, vilket betyder att det är dags för mig att göra en topplista över mina biobesök detta år. Jag såg totalt 13 filmer på bio i år, vilket är en siffra jag är väldigt nöjd över. En film i månaden är ett snitt jag vill försöka behålla. Men här kommer i alla fall min topplista på filmerna jag såg på bio i år.
 
 
Plats 13. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
 
På en absolut sista plats hittar vi uppföljaren till Fantastic Beasts and Where to Find Them, The Crimes of Grindelwald. Jag var inte alls ett fan av den första filmen, och tyvärr tyckte jag att den här var ännu sämre. Det kändes nästintill bara som utfyllnad, med orimligt ointressanta karaktärer. Det enda jag tyckte om med den här filmen var egentligen Leta, Thesseus och Jude Laws Dumbledore.
 
Plats 12. Venom
 
Visst var Eddie och Venoms relation ganska underhållande att kolla på, men detta var inte en bra film någonstans utöver detta. Det är en röra, helt enkelt, med en underutvecklad handling, ett ganska pinsamt manus och en av de sämsta skurkarna vi någonsin sett i en superhjältefilm. Slutet med den andra symbioten kändes även väldigt konstigt och abrupt. 
 
Plats 11. Aquaman
 
Aquaman har precis samma problem som resten av DCs filmer har haft. Dialogen fungerade inte överhuvudtaget eftersom manuset bara är one-liners, karaktärerna är orimligt ointressanta, effekterna är diskutabla. Men Aquamans mer personliga problem är att det känns lite som ett skämt, speciellt med soundtracket (och Pitbulls cover på "Africa"). 
 
 
Plats 10. Ready Player One
 
Detta är en film som en älskar när en väl ser, men som sedan glöms bort väldigt snabbt. Egentligen kanske inte Ready Player One förtjänar att hamna så här långt ner, men jag kan inte säga att jag skulle vilja se filmen igen faktiskt. Samtidigt som jag inte riktigt kommer ihåg något som hände. Därför får det faktiskt bli så att den hamnar på en tionde plats. 
 
Plats 9. Deadpool 2
 
Jag, Deadpool-kritikern, gick och kollade på Deadpool 2 och tyckte faktiskt om den. Detta var en enorm förbättring gentemot den första filmen, och jag hade faktiskt en bra bioupplevelse denna gång. Tyckte speciellt om själva berättelsen om Wade och Vanessa. Tyckte det var en fin kontrast gentemot den annars väldigt löjliga filmen. Tyckte även om Cable. 
 
Plats 8. Pacific Rim Uprising
 
I princip ingen tyckte om den här filmen, men jag tyckte att den var precis lika bra som den första Pacific Rim (som inte jätte många tycker om heller, dock). Den första filmen var en av de coolaste upplevelserna jag någonsin har haft, och därför kände jag en väldigt speciell dragning till denna. Blev faktiskt inte alls besviken. En värdig uppföljare, enligt mig.
 
Plats 7. Ant-Man and the Wasp
 
Ant-Man and the Wasp var den Marvel-film som kom efter Infinity War, vilket är en omöjlig situation att vara i. Det är en film som inte går att leva upp till. Men jag tyckte ändå verkligen om Ant-Man and the Wasp. Självklart är det inte en av Marvels bästa filmer, men det var fortfarande verkligen inte ett magplask. Underhållande film med riktigt bra karaktärer.
 
 
Plats 6. Mortal Engines
 
Egentligen är inte Mortal Engines en jätte bra film. Tycker det finns ganska stora problem i sättet de berättar på, och själva London som värld. Men för någon anledning, så älskade jag den ändå. Detta var antagligen främst eftersom att karaktärerna är fantastiska, samt att världen har otroligt mycket potential. Detta skulle kunna bli en filmserie helt i min smak.
 
Plats 5. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
 
Om ni såg mitt förra nyårsinlägg, så vet ni att boken var en av mina absoluta favoritböcker detta år. Filmatiseringen är inte riktigt lika bra som boken var, men den är ändå väldigt, väldigt bra. Är egentligen bara glad att jag fick se den fantastiska boken bli till liv på biografen. Lite tråkigt bara att den inte filmades på Guernsey. Det förstörde tyvärr lite.
 
Plats 4. Black Panther
 
Egentligen skulle jag antagligen behöva se Black Panther en gång till, eftersom det var så länge sedan den faktiskt visades på bio. Men vad jag vet att det här var en riktigt, riktigt bra film. En av Marvels absolut bästa. Mitt enda problem var väl egentligen bara att T'Challa inte riktigt kändes som filmens huvudkaraktär. Han försvann lite, vilket var tråkigt.
 
 
Plats 3. Mission Impossible - Fallout
 
Nu har vi kommit till årets topp 3! Som börjar med den senaste Mission Impossible-filmen, Fallout. Vad som är speciellt med den här filmen, till skillnad från de andra filmerna på den här listan, är att det är en genuint bra film. En film som vem som helst hade kunnat tycka om. Henry Cavill var fantastisk, Tom Cruise med. Det var den hittills nästbästa MI-filmen enligt mig.
 
Plats 2. Spider-Man Into the Spider-Verse
 
Spider-Man Into the Spider-Verse blev årets sista biobesök, och även ett av de bästa. För den här filmen var helt fantastisk. När den släpps elektroniskt är detta en film jag kommer se om och om igen. Älskade Miles, älskade Spider-Gwen, älskade Peter - älskade det mesta med den. En av de bästa animerade filmerna som någonsin gjorts. 
 
Plats 1. Avengers Infinity War
 
Det här kanske inte var världens största överraskning, men på en första plats hittar vi Avengers Infinity War. Den mäktigaste film som någonsin skapats. Vet fortfarande inte hur jag prata om den här filmen, mer än att säga att det var en riktigt speciell upplevelse. Hela dagen var speciell. Hela filmen var speciell. Har även sett den ett flertal gånger efter, och den blir bättre varje gång.

Topp 5 böcker jag läste 2018

/ Böcker, Nyårsinlägg 2018
 
Nu är det dags att äntligen börja med årets nyårsinlägg, vilka kommer att bestå av ett par inlägg som både handlar om året som har gått, och året som komma skall. Jag tänkte att vi kunde börja detta med det antagligen lättaste inlägget, en topp 5 över böckerna jag har läst i år. Detta är lätt eftersom att jag under den största delen av året varit i en reading slump, och har därför inte hunnit läsa så mycket som jag ville. Har bland annat inte hunnit ta mig igenom Bright We Burn, Queen of Air and Darkness eller Escaping From Houdini. Tre av de böcker jag såg fram emot mest under året. Men här kommer i alla fall min topp 5 på det jag faktiskt läst. 
 
 
Plats 5. Truly Devious
 
På en femte plats hittar vi Truly Devious av Maureen Johnson, en bok som jag älskade nästintill allt med. Truly Devious utspelar sig på en skola, väldigt separerad från resten av världen, där vi får följa ett oupplöst fall av ett mord som skedde på skolan tidigare. Det här kändes som en bok som inte kunde göra annat än att lyckas, vilket den verkligen gjorde. Vad jag tyckte var bäst med den här boken, var även att jag aldrig visste vad som skulle hända. Den var otroligt oförutsägbar.
 
 
Plats 4. Juniper Lemon's Happiness Index
 
På en fjärde plats hittar vi Juniper Lemon's Happiness Index av Julie Israel, vilket var en bok som verkligen chockerade mig. Hade ingen aning om vad jag skulle tycka om den, eftersom jag aldrig faktiskt hade hört om någon som hade läst om Juniper Lemon. Det var ärligt talat framsidan som lockade mig. Men det slutade upp med att jag älskade den (uppenbarligen). Tyckte konceptet med lapparna var helt fantastiskt, och jag älskade romansen som kom med det.
 
 
Plats 3. Starfish
 
På en tredje plats hittar vi Starfish av Akemi Dawn Bowman. Detta är igen en bok jag inte har hört någonting om innan jag läste den, men som jag älskade. Vad jag tyckte om mest med den här boken var dess porträttering av psykisk ohälsa. Men även att vi fick väldigt många aspekter (rasism, konst, en destruktiv familj, våldtäkt, ångest, självmordsförsök) som faktiskt fungerade tillsammans. Hela boken handlar egentligen om resan till att hitta sig själv i all röra, och det är det som gör den så fantastisk.
 
 
Plats 2. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
 
På en andra plats hittar vi The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, vars filmatisering många antagligen har sett detta år. Vad som är speciellt med den här boken, är att det är den enda på listan som jag inte läste fysiskt, utan istället lyssnade på. Vilket är ett stort tips om ni vill läsa den här boken. För varje speficik människa har en specifik röst. Det är en ljudbok med flera människor, och det gör den helt exceptionell. Älskade annars karaktärerna i den här boken. Sättet den var uppbyggd på, alla berättelser. Det var en upplevelse, helt enkelt.
 
 
Plats 1. A Discovery of Witches
 
Sist men verkligen inte minst, hittar vi listans nummer ett, A Discovery of Witches av Deborah Harkness. Detta var en bok som jag läste främst på grund av serien som skulle ha premiär, men som visade sig vara en av de bästa böckerna jag någonsin har läst. Men kanske främst en av mina absoluta favoritböcker, vilket jag tycker är viktigare än bokens specifika kvalitet. Jag blev så otroligt involverad, så orimligt snabbt. Jag älskade världen och jag älskade karaktärerna. A Discovery of Witches slukade mig, och jag har fortfarande inte riktigt återhämtat mig.

Timeless: The Miracle of Christmas

/ Timeless
 
Nu är det alltså officiellt över, Timeless. Serien som lades ner efter en ganska dålig andra säsong, vilket jag var helt okej med. Men tydligen behövde vi alltså denna julspecial för att få en avslutning efter säsongsfinalens cliffhanger. Jag kan i förväg säga att jag inte riktigt tyckte om denna avslutningsfilm, men jag tänkte att jag istället för en recension bara skulle ta upp lite aspekter som jag tänkte på under avslutningens speltid. 
 
 
Kunde vi inte få nya uppdrag?
 
Det finns två typer av tidsresor jag inte har tyckt om i denna serie. Western och krig. Vi har fått dessa aspekter alldeles för många gånger, och nu fick vi det igen i denna avslutning. Hade sett på bilder att detta var vad vi skulle få, så jag blev inte direkt chockad, men det känns ändå lite tråkigt. De hade chansen att göra något lite roligare, något lite större denna avslutning. Men vi fick det vi alltid fått. Samma gamla tråkiga fall. Det var detta som fick mig att helt tappa intresset för Timeless i den andra säsongen. Det kändes som att det blev samma visa om och om igen. 
 
Jag tycker inte om Wyatt
 
Han var helt okej i säsong ett, var han inte? Men sedan hände något, och han blev en karaktär jag inte stod ut med i den andra säsongen. För först vill han ha Lucy. De har en liten grej tillsammans. Men sedan direkt när hans döda fru kommer tillbaka, så dumpar han Lucy. Nu blir han avundsjuk bara Lucy nämner Flynns namn. Han är otroligt orättvis, och otroligt problematisk. Han tycker att han ska allt som han vill ha. Och nu slutade han även upp med Lucy? Det känns helt orimligt i mina ögon. Hon har mycket mer kemi med Flynn, och Wyatt är inte en bra människa. Kolla bara på hans förra äktenskap. 
 
 
Flynn är seriens bästa karaktär
 
Han började med att vara seriens mest intressanta karaktär i den första säsongen. När han var skurken, som ville samarbeta med Lucy. I den andra säsongen blev han istället för seriens mest intressanta karaktär, seriens bästa karaktär. Men det verkar inte serien riktigt bry sig om, eftersom de tog död på honom så lätt. Han var så kär i Lucy och detta var plågsamt att kolla på. Kunde de inte bara låtit säsongsfinalen vara det sista avsnittet, så Flynn kunde vara vid liv? 
 
Vi behövde inte denna avslutning
 
Säsongsfinalen slutade självklart på en cliffhanger, men jag tycker ändå att det kändes helt okej. Jag var på en bra plats med denna serie, och försökte tänka bort att den andra säsongen någonsin inträffade. Därför kände jag personligen att denna avslutning inte behövdes, för alla mina mardrömmar med Timeless inträffade under dessa nittio minuter. Vi fick åka till två orimligt ointressanta platser, vi fick se Lucy och Wyatt sluta upp tillsammans, Flynn dog, vi fick se gänget besegra Rittenhouse alldeles för lätt efter att haft problem med det i två säsonger. Inte ens den fina avslutningen kunde rädda det här för mig, speciellt inte när de valde att avsluta det på en liten cliffhanger igen.